Not 1: Matematik Korkusunu Yenmek
Chigo Üniversitesi'nden bilim adamları matematik korkusu yaşayan insanlar üzerinde beyin görüntüleme teknolojisini kullanarak yaptıkları bir araştırmada bazı öğrencilerin nasıl matematik korkusunu yenip başarı elde ettiklerine dair ipuçları elde etti.
Araştırmacılar matematikten çok korkan insanlarda, matematikteki başarı ile beynin frontal ve parietal loblarındaki bazı bölgelerin oluşturduğu oluşturduğu, dikkatin kontrol edilmesinde ve olumsuz duyguların denetlenmesinde işlev gören bir ağın etkinliği olduğunu buldu. Bu tepkimeler tam da matematik görürken ortaya çıkıyordu. Bu tepkiler üzerinde edilebilecek bir kontrol ile gelcekte matematikte daha başarılı insanlar olabilir.
Not 2: Gözlerde Elektronik Ekran
Biyomühendisler elektronik ekran içeren ilk kontek lensi icat ettiler. Bu lenslerin insanlar için güvenli olup olmadığını öğrenmek için ilk bir tavşan üzerinde denildi. yapılan çalışmada lenslerin tavşan için hiçbir olumsuz etki bulundurmadığı gözlendi. New Scientist dergisinde yayımlanan bu çalışmada ekran çözünürlüğünün 1 piksel olduğu ve daha yüksek çözünürlük çin çalışıldığı belirtildi. lens anestezi yoluyla tavşana takılmış ve çıkarılmış olup hiçbir zararı olmadığı görülmüştür.
Not 3: Sayborg Tarzı Beyin İmplantasyonu
İsaril'de Tel Aviv Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada bir farenin beyin dokusu bilgisayar çipi (mikrodevresi) ile değiştirildi. Bu teknolojinin bir gün insanların zarar görmüş yapılarında da kullanabileceği düşünülüyor. Günümüzde sadece bilim kurgu tarzı filmlerde karşılaştığımız sibernetik organizmayı, yani vücudunun tamamı yada bir kısmı elektornikmekanik aletlerle değişmiş olan canlıyı gelecekte görebilmemez mümkün olabilir.
Not 4: Dünyanın En Hafif Malzemesi:
Kaliforniya Üniversitesi HRL laboratuvarı'ndan ve Kaliforniya Teknolojisi Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma sonucu 0,9 mg/cc yoğunluğunda, yapay köpükten yaklaşık 100 kat daha hafif bir malzeme geliştirdi. Bu malzeme, dünyanın en hafif malzemesi, Nanometre, mikro ve milimetre ölçeğinde %99,99'u hava, %0,01katı olan bu yeni malzeme, insan saçından 1000 kat ince duvar kalınlığına sahip ince boş tüplerin birbirine kafes şeklinde bağlanmasıyla üretilmiş.
Savuma Araştırma Projeleri Ajansı
için geliştirilen malzeme ısı yalıtımında, pil elektrotlarında ve akustikte,
titreşim veya şok enerjisi emilimi amacıyla kullanılabilecek. Kendine özgü
mikro-kafes gözeli yapılı bu yeni malzeme sayesinde, hafif malzeme sınırlarının yeniden tanımlanacağı düşünülüyor.
Tatilde izleyebileceğiniz videolar:
Tatilde izleyebileceğiniz videolar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder