14 Ocak 2014 Salı

Challenger Faciası

Yazarın Notu: Birçok kişi aya ilk defa ayak basan insanı duymuştur. Ve uzaya Nasa tarafından gönderilen insanları da bilirler. Peki bu kişiler her fırlatmanın başarılı olduğunu mu zannediyor. Yoksa onlar Challenger Faciasını duymadılar mı? Hazır "Mars Kolonisi" gündemdeyken bu konuya bir değinelim.

                                                      CHALLENGER FACİASI

Nasanın bu 3.uzay gemisiydi , Columbia isimli uzay mekiği infilak ettikten sonra bunu yaptırdı. Sıra ST-5 'De'idi. 7 Profesyonel Astronot Ve 1 Sivil Öğretmen , Öğretmen Dünyada bir ilki gerçekleştirerek öğrencilerine uzaydan ders vericekti. Aslında bu proje arasında birçok aksilik çıkmıştır.

 Sanki bu aksilikler birer uyarıcıydı, fırlatmanın yapılmaması gerektiğini söylüyordu. 


Nasa 1986 yılında ne gece nede kChallenger Uzay Mekiği İsimli Görevinde hep hava yağmurlu ve kışdı.ışın bir uçuş yapmamıştı. Şansına hep uçuş yaptığı zamanlar güneşli ve sabah'idi.  Challenger Uzay Mekiği İsimli Görev'de hep hava yağmurlu ve kışdı. 

Gelişen Aksilikler:
1) Nasa hava soğuk olduğundan dolayı görevi erteledi. 
2) Uzay mekiğinin kapısının kolunda bir sorun olduğundan kapı kapanmıyordu. Kapının kolunu testere ile kestiler ancak yine hava soğuk olduğundan ertelendi.
3) Uzay platformunun altında buz kitleleri vardı ve bu kalkarken bir problem yaratabilirdi.
4) Katı iticiyi 30000 santigrata kadar erimeden tutabilen O-RİNG isimli parça onu yapan firmadaki bir mühendis tarafından "soğuğa dayanamaz" görüşünü alsada NASA bu mühendisi dikkate almamıştı. 

Bu Aksilikler Olduğu Halde Neden Görev İptal Olmadı?
Astronotlar arasında ilk kez bir öğretmen olduğu için NASA'nın bu görevi halk tarafından sabırsızlıkla bekleniyordu. O dönemin 'Amerika Başkan Adayı' NASA'ya bu görevin geciktirilmesi ile ilgili rahatsızlığını şu şekilde iletti; " Ben milletime söz verdim, siz süreyi uzatarak oylarımı yok ediyorsunuz. Yarın bu mekik kalkmaz ise kuruluşunuz kapattırırım." dedi. NASA bunun üzerine "Siz hiç merak etmeyin mekik yarın kalkıyor." demiş ve ertesi sabah fırlatma başlamıştır.

Fırlatma Anı Ve Facianın Gerçekleşimi:
Tüm hazırlıklar yapılmış, ateşleme sürecine başlanılmıştı. fakat bu sırada kimsenin fark etmediği bir olay vardı. Katı Yakıt Tankı'nın altından kara bir duman yükseliyordu. ve bu normal değildi.

 

Kalkış sırasında dumanların yerini alevler alıyordu ve alevler bir göz kırpması kadar kısa bir sürede büyüdü.
Payandalardan biri, yakıt tankındaki alevlerin ısıyı 3090 dereceye çıkarmasıyla bir anda ısınıp, dayanıksızlaştı.
64.7. saniyede, dış yakıt tankında ilk alevler görüldü ve alevlerin rengi değişti. Dış tankta depolanan likit hidrojenin katı yakıt tankındaki alevlerle birleşmesi bu renk değişimine sebep olmuştu.

"Ölümcül" olan bütün reaksiyonlar 2 saniyeden daha kısa bir sürede gerçekleşti. Katı yakıt tankı ve dış tankı bağlayan payanda cehennem sıcağıyla ivmeye daha fazla dayanamadı ve kırıldı.
Böylece katı yakıt tankı kontrolden çıkarak savrulmaya başladı.
Savrulan katı yakıt tankı Challenger'ın kanatlarına çarptı ve onların alev almasına sebep oldu. Fotoğrafta okyanusun dibine dağılmış enkaz parçalarından biri görülüyor.
 Dış tankın ateşler yüzünden zayıf düşmesiyle, tankın altındaki "çatı" yapısı zarar gördü. Mekik enkazının yayıldığı kilometrelerce karelik alandan toplanma işlemi çok uzun bir süre aldı. Tankın yırtılmasıyla içerisindeki sıvı hidrojen boşalmaya başladı. Hidrojenin ani boşalmasıyla oluşan güç, hidrojen tankını oksijen tankına fırlattı.
İki tankın çarpışmasının hemen ardından, 73.14. saniyede bütün yapı dağıldı ve devasa bir patlama oldu. Challenger patlama anında 14 kilometre yükseklikte ve Mach 1.92 hızında (saatte 2370 km) seyrediyordu.
 Patlama her ne kadar bir süre gökyüzünde kendini göstersede içerisindeki yedi astronot için mecaraları çoktan bitmişti...
Geriye sadece bu resim kaldı... fakat bu tek bir facia olarak kalmadı da...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder